Jul- och nyårstankar

Det var verkligen skönt med ledighet. Nu har lugnet kommit ifatt mig och både kropp och tanke mera utvilad. Jul- och nyår är härligt för att det finns tid att boa in sig med en bok eller en hög olästa tidningar. Dessutom innebär slutet på året och början på ett nytt en impuls att fundera lite mer över livet. Vinterpratarna på radio ger också inspiration.

Dagens frukost förhöjdes av DN krönika av Lena Andersson, http://www.dn.se/ledare/kolumner/palmes-demokratiska-garning. Hon gör som vanligt en skarp analys och visar på att det är stor skillnad mellan att stödja någon eller något för att det tillhör rätt grupp eller att stödja för att man tror på iden eller vill skapa förändring. Att bara hålla på någon för dennes kollektiva tillhörighet kallar hon för ett apartheidsystem i huvudet. Jag känner att detta är något jag behöver fundera en del över. Känner en uppmaning till att kolla på mig själv, hålla koll på varför jag stödjer någon i en viss belägenhet. Att det inte bara är en mekaniskt stödjande av en grupp eller en redan av mig omfattad idé.

Kände mig också lite träffad av en artikel skriven av Gunnar Wetterberg i en gammal Axess tidning. Han påpekar att dagens experter tex naturvetare är svåra att locka att skriva populärvetenskapliga artiklar. Han har rätt. Jag klagar ofta på att den politiska debatten är grund och inte tar tag i frågorna ordentligt. Att det saknas diskussion om vilka strategier som bäst möter framtidsfrågorna när det till exempel gäller psykisk hälsa. Kanske beror det på att vi inte hjälper till att förklara, ge fakta, kunskap och argument till diskussionen. Men då måste det ju vara rätt, det är ju massor av jobb att ta fram fakta och skriva de artiklar och argument som behövs. Ja just det. Men det kanske inte finns några enkla vägar.

Morgan Allings vinterprat i eftermiddag är väl värt att höra. Dessutom refererar han till Ingvar Nilsson, utanförskapets kostnader och vinsten med tidiga insatser. Pratar också om barn i utsatta situationer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.