Jag vill bli som Lennart

Träffade Lennart Levi igår. Blev riktigt gripen av att möta hans entusiasm och kraftfulla drive förtfarande vid 83 års ålder.  Han har drivit frågorna om hälsa, vikten av tidiga insatser, ett hålbart arbetsliv och hjärnans reaktion på stress i ett halvt sekel. Han har kombinerat forskning och politik på ett spännande sätt. Fortfarande lika nyfiken och pigg men lite otåligare. Det är bråttom. Jag hoppas få lära mig av hans mångåriga erfarenheter och få hjälp att förstå hur vi nu ska få fart på alla nivåer för att inte bara prata utan förändra samhället så vi kan se till att alla barn får en  bra start och att vi motverkar psykisk ohälsa.

Mer om hjärnan:
Nog är det häftigt med all ny kunskap. Idag på Aktuellt ett inslag om ny hjärnforskning som visar att hjärnans utveckling tydligt påverkas av vad vi är med om. de aktiva mössens hjärnor blev större och mer utvecklasde. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-erfarenheter-far-hjarnan-att-vaxa Det är tyska forskare som gjort studier på möss men som man tror kan ha bäring även på människor. http://www.sciencemag.org/content/340/6133/756.abstract. Martin Ingvar verkade inte förvånad utan förklarade att det är precis det vi ser i skolan som skillnad för bran som mislyckas ständigt och blir allt mer uppgivna jämfört med dem som får extra stöd, lyckas och då blir allt mer aktiva .

Men hjärnan behöver återhämtning också. Så här ser träden ut om man ser dem liggande på rygg på en studsmatta.

IMG_4196[1]

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.