Inte betala för tvångsvård

Läser i tidningen att Landstinget i Värmland i  samband med översynen av sina patientavgifter beslutat att slopa avgiften för tvångsvård. Ett riktigt bra beslut tycker jag som redan i Psykiatrisamordningens betänkande 2006:100var jag med och skrev på förslaget att man borde slippa betala för vård man tvingas till. Det känns svårt att försvara varför en person både ska tvingas ta emot vård den inte vill ha och betala för det den inte vill ha.Dessutom är det personer med ansträngd ekonomi som riskerar att få betalningsanmärkningar och till följd av det få svårigheter få bostad vilket i sin tur kan innebära att man blir lkvar i vården onödigt länge. För landstingen handlar det inte om stora pengar. Jag vet inte hur vanligt det är att landstingen har avgiftsbefriat tvångsvården. Tror jag ska försöka skicka ut en fråga till ansvariga och se vad vi får för svar.

Vi jobbar en del kring Rättspsykiatri och kring tvångsvård just nu. Dels tittar landstingen på de data från Patientregistret som man fått för 2012 och vi ser fram emot att få 2013 års siffror nu före midsommar. Vi disluterar vilket stöd landstingen behöver för att förbereda sig för den lagändring kring tillgång till moboltelefoner och annan eletronisk kommunikatiuon inom Rättspsykiatrin.Vi planerar en worshop till den 11 september eftersom lagändringen kommer 1 oktober.

Bättre vård mindre tvång hade i veckan samling för de genombrottsteam som är med i förbättringsaarbetet kring att minska behovet av tvångsåtgärder. i Rättspsykiatrin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.