Vem samordnar samordnare?

Regeringen utsåg i dag en ny samordnare. Cecilia Grefve blir samordnare för den sociala barn och ungdomsvården. Jag förstår verkligen motivet för det är hög tid att vi gemensamt ser hur den sociala barn och ungdomsvården ska stödjas för en positiv utveckling. Just nu är det mycket körigt att arbeta som socialsekreterare med myndighetsutövning inom socialtjänsten. Många slutar och när personalomsättningen är hög, blir det svårt med kontinuitet. Det är ett jobb som kräver erfarenhet, bra handledning och chefskap. Många som är relativt nyutbildade känner att deras kompetens inte räcker. Samtidigt har kraven på socialtjänsten ökat. De har fått allt mer uppdrag, detaljregleringar och ett ökat tryck med fler anmälningar och fler människor som behöver stöd i en utsatt situation som arbetslöshet eller behov av stöd i integreringen.

Det här är svårt att få ihop. Vi på SKL har i början av sommaren startat en kartläggning som vi ska diskutera mer på fredag denna vecka för att få en gemensam problembild. Utifrån den kan vi sedan lista utmaningarna, fundera på vad som kan göras och vem som kan göra vad.

Vi ser fram emot att träffa regeringens samordnare för att höra vad hon tänker göra. Här behövs alla goda krafter och vi vill sammarbeta med alla parter inklusive fack och organisationer som företräder personer som är i kontakt med socialtjänsten. Även företrädare för skola och hälso- och sjukvård behöver fundera över hur de kan bidra till en bättre arbetssituation för landets socialsekreterare. Det för att göra det bättre för barnen.

Jag kan inte låta bli att fundera över att vi börjar bli många samordnare nu på många olika områden. Undrar om det finns någon på regeringskansliet som har ansvar för att samordna alla samordnare och samordnarinitiativ. Inget jag lär få svar på i valtider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.