Inte med i valrörelsen

Jag blev idag uppringd av en journalist som undrade varför inte psykiatri och psykisk hälsa nämns i valrörelsen. Visste inte riktigt vad jag skulle svara och tänkte uppgivet:  ja, jag undrar också vad vi gör för fel. Som svar på om det inte borde finnas något som intresserade började jag räkna upp:

Fokus på skolresultat borde betyda ett intresse för sambandet att psykisk ohälsa ökar risken att inte klara målen i skolan och att skolmisslyckande innebär en ökad risk för psykisk ohälsa.

Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykisk ohälsa och dessa sjukskrivningar ökar. Störst risk för sjukskrivning pga psykiatriska tillstånd bland anställda i skola, vård och omsorg dvs de som jobbar i kommun och landsting.

Allt för många dör på grund av självmord och antalet sjunker inte som det borde. Finns i alla åldrar. Många fler förlorade liv än i olyckor.

Dagens samhälle ställer stora krav på psykiskt välfungerande och är nu viktigare än fysik styrka. Vårt sätt att leva, arbets- och livssituation riskerar slita på hjärnan och är viktigt område för hälsofrämjande insatser.

Psykisk hälsa är en av de viktigaste faktorerna för ett välmående samhälle med god konkurrenskraft. Viktigare för tillväxt än mycket infrastruktur vi talar om vikten av.

Ju mer jag räknade upp dess då svårare blev det att förklara ointresset eller kanske snarare frånvaron av att ta tag i frågan. Kanske beror det på rädsla, för frågan, för komplexiteten,  för svårigheten att hitta bra svar, för att visa sin okunskap.

Dagens politiska samtal i media främjar korta enkla budskap. Snärtiga siffror och tydliga satsningar och massa anklagelser kastas mellan debattörerna. Som lyssnare blir jag bara trött. Längtar efter ett hederligt lågmält samtal med problematiserande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.