Förändring, förbättring och framgång

”Det var väldigt vad era frågor är i ropet nu då”, sa en bekant jag mötte. Det stämmer. I valrörelsen och löftena inför att bli vald var det nästan ingen som nämnde psykisk ohälsa men nu när det är dags att ta tag i vardagen kommer det i en mängd olika sammanhang.

Eftersom alla våra projekt och utvecklingsarbeten avslutas sista december i år och vi inte har några beslut om fortsättning 2015 blev jag förstås glad när Lövén i regeringsförklaringen nämnde psykisk ohälsa (skolan på sid 5 och psykisk ohälsa på sid 11).  Jag blev också glad över att Gabriel Wikström vår nye Folkhälso- och sjukvårdsminister skickade en förfrågan om att ses.  Ddet hoppas jag är ett tecken på att det blir ett extra år med överenskommelse mellan staten och SKL om fortsatt arbete under 2015 och en nystart för en längre sammanhållen satsning.

Så har vi också en intensiv mediaaktivitet runt pom rådet. En del roliga positiva saker annat mera exempel på alla brister. Jag tycker att allt är bra. Vi måste fortsätta uppmärksamma det som inte fungerar samtidigt måste vi ha konkreta förbättringsförslag som kan leda till föreändring och bli framsteg i människors vardag. Några exempel:

Djävulsdansen om medberoende i SVT har fått mycket uppmärksamhet och visade på ett utmärkt sätt hur svårt det är och vilken risk för psykisk ohälsa det innebär för alla. När kända personer vågar ställa upp och på ett vanligt och mänskligt sätt beskriva tror jag att det innebär en lättnad för många som kände sig så ensamma. U-FOLD höll ett seminarium i Uppsala där flera medverkade. Det var riktigt bra.

SvD har en artikelserie där flera polika aspekter tas upp. Bland annat samsjuklighet och den stora risken för personer med psykisk sjukdom att dö en förtidig död på grund av kroppsliga åkommor som inte får bästa behandling. Svenska psykiatriska föreningen höll i förra veckan en konferens om psykisk ohälsa och kroppsligsjukdom tillsamman med sin a motsvarande föreningar för diabetes och primärvård. Riktigt bra det också. Här får man många hälsotips som gäller oss alla.

Så ny serie i radion Patienten och tystnaden. Om att det finns doktorer och annan sjukvårdspersonal som får fortsätta jobba trots att de begått brott. Startprogrammet om en psykiater. Programmet visar hur utsatt man är som patient när man mår psykiskt dåligt. Bra att vi pratar även om detta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.