Ministern lovar storsatsning på psykiatrin

minister

Så stod det i dagens Svenska Dagbladet. Rubrik på första sidan och stor artikel inne i tidningen. Jag blir förstås extra glad av att det står om tidiga insatser, om barn och unga, om elevhälsan men också om personer med allvarliga sjukdomar och om vårdplatser.

Däremot känner jag mig mer tveksam till behovet av en ny kommission för den psykiatriska vården. Jag tror nog att vi i stor utsträckning vet vad som behöver göras. Det knepiga är att få det gjort. Lagstiftning har inte heller visat sig vara så starkt vapen. Det finns mycket som lagen säger att vi ska göra men som inte görs.

Visst handlar det om resurser, både ekonomiska och mänskliga, men inte bara. Det handlar också om hur vi gör saker och vem som får vara med och bestämma. I dagarna hålls en stor konferens om Värdebaserad vård som är den  nya modellen som ska rädda svensk sjukvård. Då handlar det om att mäta vilket värde vården ger i stället för vilken produktion. Andra hävdar att det istället är patientfokuserad vård vi ska ha som mer låter patienterna vara med och styra.

Jag tror tyvärr inte att det finns några mirakelkurer eller förlösande modeller. Jag är övertygad om att det är en massa hårt arbete, vilja att förändra, omprioritera, växla perspektiv, släppa makt och gamla strukturer, satsa pengar, jobba smartare, vara proaktiv, låta människor bestämma själva och samtidigt finnas till när det behövs och då inte väja för det svåra.

Det är inget quickfix så jag blev glad när jag såg ministerns tanke om långsiktighet
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström är mycket oroad av att den psykiska ohälsan ökar.
– Vi ser idag hur allt fler mår dåligt och hur samhällets insatser inte räcker till. Därför kommer regeringen under det närmaste året att ta fram en sammanhållen strategi för arbetet med psykisk ohälsa, säger han till SvD.”

När jag kommer hem hittar jag artikel i UNT där ministern berättar om egna erfarenheter av psykisk ohälsa och landstingsrådet i Uppsala lovar prioritera psykiatrin.

Så nu kan det få bli lite vila för i kväll.

Minister2

1 thought on “Ministern lovar storsatsning på psykiatrin

  1. Susanne R Suvanto

    Ja, mkt som är bra men inte en kommission. Det blir att stå och stampa på samma plats. Det finns ek.historisk teori om när det blir inveckling istället för utveckling. Det krävdes vissa faktorer för att plogen skulle uppfinnas 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.