Vems ansvar?

Idag gavs jag förmånen att inledningstala på en konferens i Ronneby om återhämtning till psykisk hälsa. Det var ett mycket bra program med många kulturella inslag och redovisning av lokala projekt. Spännande att höra om forskning som visar goda resultat på hjärnan och psykiska välmåendet med hjälp av musik och dans. Resultaten av en randomiserad studie kring ekonomiskt bidrag till personer med allvarlig psykisk ohälsa visade också slående förändringar för gruppen som fick 500 kr extra per månad. Ser fram emot när båda dessa studier kommer i tryck.

Själv talade jag lite om vems ansvar det är när människor mår psykiskt dåligt. Är det personen som inte ”passar in” som det är fel på eller är det samhället som inte i tillräcklig utsträckning anpassas till människorna som lever i det. Beroende på var vi lägger fokus blir både ansvar och åtgärder olika.

När jag landat får jag veta att SD meddelat att de kommer fälla regeringens budget i morgon. Känns tungt på många sätt. Jag har svårt att smälta att vi tillåter SD få så stort inflytande. Blir riktigt nedslagen när jag hör landets högsta politiker skylla på varandra och säga att de andra borde vara förnuftiga och lösa krisen. Det kan ju inte vara så att alla har rätt när de säger att det är någon annans ansvar att lösa detta. Jag önskar att jag istället fick höra ett helt gäng politiker säga att ” jag tänker ta ansvar för att vi ska lösa detta”.

 

1 thought on “Vems ansvar?

  1. Susanne R Suvanto

    Ja, Ing-Marie, visst är det blytungt och SD uttalar sådana saker om välfärden att man baxnar. Vad hade äldreomsorgen varit utan alla som kom från Finland under 70-talet, vad hade hänt om inte människor från Latinamerika etc inte kommit och vi ser och sett en fortsättning. Vi kan inte överleva i ett isolat. Spännande tankar du har om ansvar kring psykisk ohälsa etc. Hur tänkte man en gång om hotet kring folkhälsan när vi behövde rent vatten, vacciner etc. Kan vi kopiera tänket?/Susanne

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.