Första hjälpen för äldre

Aldrig trodde jag att det skulle bli en så stor sak av idén om ”Första hjälpen vid psykisk ohälsa hos äldre” när den dök upp. Vi pratade om att man måste göra något för äldre och vi pratade om självmordprevention. Så föddes tanken att anpassa det australiensiska materialet kring första hjälpen även för äldre.

Susanne Rolfner Suvanto har sedan förvaltat uppdraget på ett så bra sätt att det nu finns ett utbildningsmaterial och 105 instruktörer och 2107 första hjälpare runt om i landet.

Jag fick idag chansen att vara med på en Äldrekonferens som lyfte dessa resultat och andra kloka tankar om äldres psykiska hälsa.

Min reflektion när jag fick tillfälle att säga något var att det man funderar på är hur man tackar för räddade liv. Vad är ett människoliv värt. Ibland får vi intrycket att det i vissa lägen och för vissa har ett lågt värde. Nationalekonomer och försäkringsbolag har en siffra i kronor men om jag frågar någon om värdet på deras barn, förälder eller käraste blir svaret oändligt mycket. Till våra första hjälpare som vågar fråga, som vågar se och agera vill jag säga ett oändligt tack. Dessutom är det nog oftast så att vi inte vet när vi räddat något liv. Vi ser när vi inte lyckades men inte när vi förhindrade ett självmord. Ni som gör det här fantastiska jobbet kommer inte få tillräckliga tack för det ni gör. Det kommer inte att uppmärksammas av chefer och ni kommer inte få löneökning som bevis på ert viktiga jobb. Vi måste istället själva och tillsammans värdera det vi gör och veta att vi troligen gjort saker som är oändligt mycket värt trots att vi inte vet om det.

Så ett oändligt stort tack till er alla som gjort och gör detta fantastiska. Och särskilt tack till Susanne.

Susanne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.