Vi kan lära vikten av öppenhet

Vad kan vi lära oss av Sture Bergvall fallet var titeln på ett seminarium på Medicinska Läkarstämman där jag medverkade tillsammans med Ulf Åsgård, Eva-Marie Laurin och seminarieledare Niklas Långström.

Ja, självklart finns det en massa vi kan lära oss i vården. Den första tanke som slår mig när jag hans historia berättas är: ”tänk så många människor som kunde besparats så mycket lidande om Sture fått hjälp tidigt i livet”. Det andra är att vi måste skapa system som gör att det är stor insyn i det vi gör, att det är lätt att väcka frågor om kvalitet och riktighet i det som sker i vården när någon känner oro för att den inte är tillräckligt bra. Att vi har en kultur som innebär att det är självklart att be om hjälp med svåra fall, att låta andra experter granska och ge tips om alternativa strategier. Att vi inte tillåter att det bildas subkulturer eller behandlingsstrategier som inte får ifrågasättas. Vi kan inte alltid göra rätt men vi kan öka chansen om vi hjälps åt inom Psykiatrin.

Det blev spännande och livliga diskussioner och rummet var alldeles fullsatt. Så nog finns det intresse av att vi ska bli bättre.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.