Sociala investeringar i verkligheten

Igår hade vi en dag om Sociala investeringar. Vi försökte att summera vårt gemensamma arbete så långt. Dagen sändes på webben och det går lätt att titta på hela eller de delar man är särskilt intresserad av. De kommuner och verksamhetsföreträdare som varit mest aktiva bidrog med sina erfarenheter om dett som gått bra och som misslyckats. Jag tror att våga dela det som inte lyckats helt enligt plan är de viktigaste erfarenheterna. Dessutom är jag övertygad om att vi, för att hitta nya sätt, måste vara så innovativa att en del av det vi prövar inte fungerar. För nyskapande krävs människor med mod att pröva det till synes omöjliga. För att göra de stora utvecklingskliven, uppfinna nya metoder krävs hårt arbete och många misslyckanden. Ibland glömmer vi det och hoppas på att det ska finnas enkla, bekväma, självgenererande förbättringsprojekt som liksom löser sig själva medan vi tittar på. Eller möjligen att det är någon annan som ska göra det.

Sociala investeringar är ett område som låter lätt och självklart. Om vi gör tidiga enkla insatser kan vi slippa dyra, komplicerande sena insatser. Människor blir hjälpta och dessutom kan vi spara massor av miljarder. Alla vet att det är rätt att förebygga, att skapa hälsofrämjande samhällen, att ge tidiga insatser vid problem men det räcker inte. Vetskapen gör inte att vi kan genomföra det. Jag är övertygad om att hypotetiska exempel på vad vi vinner på våra insatser inte räcker. Vi måste kunna visa att det i verkliga livet blir det resultat för förutspått. Att det går att vinna de mänskliga och ekonomiska vinster som forskningen säger även i vårt lilla samhälle, i vår skola eller vår hälsovård. Annars kommer dessa vällovliga idéer aldrig bli omsatta i stor skala i verkligheten.

Jag gjorde en liknelse med stavhopp idag. Det kräver förberedelse, teknik, precision, och uthållig kontroll under hela hoppet.

höjdhopp

Dagens stormöte gav en bild av att det är svårt, att det går men att det kräver en del. Umeå, Ale och Norrköping berättar

Kolla gärna på vårt Stormöte på webben www.psynk.se

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.