Uppdrag Psykisk Hälsa

Det är vårt kanslis namn på det nya arbetet kring psykisk hälsa. Låter det kanske lite provocerande? Det är bara bra ur mitt perspektiv. Dessutom tycker jag faktiskt att det stämmer för hela mitt, vårt uppdrag är att på bästa sätt med all den klokskap vi kan uppbåda här hos oss och i hela landet försöka främja psykisk hälsa och mota ohälsa. Det är ett härligt uppdrag. Lite omöjligt, mycket utmanande och framför allt viktigt. ”Ingenting är omöjligt”, brukar man ju säga, ”det tar bara lite längre tid”.

Igår hade vi vårt första riktiga uppstartsmöte för året i vårt kansli. Vi har just nu massor av jobb omkring oss. Dels ska vi avsluta och packa ihop allt vi gjort under 2014. Dels ska vi starta upp arbetet 2015. Det som bygger på den överenskommelse som SKL och regeringen gjorde 17 december 2014.

Vårt arbete 2015 som jag vill kalla ”Aktion 2015” består av tre delar:

  1. Vidmakthålla det framsteg som uppnåtts och sprida de erfarenheter och det material som tagits fram under PRIO satsningen och de åren som föregick den
  2. Pröva nya grepp, vidareutveckla framgångsrika strategier från tidigare
  3. Ta fram underlag till regeringen och SKL för en kommande satsning, ett fortsatt långsiktigt arbete för att främja psykisk hälsa från 2016 och 10 år framåt

I överenskommelsen finns ett stort antal områden uppräknade. Barn och unga; allt från hälsofrämjande till specialistvård, äldres psykiska hälsa, patient/brukare inflytande och delaktighet, självskadeproblematik. Vi ska stödja kommuner och landsting med analys, implementering och uppföljning mm. Jo det är helt riktigt att det ser helt orimligt mycket ut att hinna på ett år… Men vi gör en flygande start och hela landet är fullt av kunniga, kompetenta, passionerade samhällsförbättrare. När man känner sig lite trött och missmodig kommer det alltid finnas någon annan som är stark. Tillsamman kan vi!

 

1 thought on “Uppdrag Psykisk Hälsa

  1. reaktionista

    Finns det några tankar/planer om att utveckla metoder för traumabearbetning och medberoendeproblematik inom landstingspsykiatrin? För mig har det blivit tydligt att detta är en stor brist idag.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.