Egen pepp

Larmrapporterna duggar tätt. Idag var det bristen på platser för tvångsvård för missbrukare. Här om dagen socialtjänstens kris och bristerna i den sociala barn och ungdomsvården och bristen på vårdplatser i sjukvården. Det är lätt att känna uppgivenhet och att ingenting händer. Men det är inte bara negativt. Många människor får faktiskt en fantastisk hjälp av både socialtjänst och hälso- och sjukvård. Jag tänkte på det i går kväll när jag träffade alla barnpsykiatrins chefer. Ämnena och de diskussionerna som fördes var uppiggande och visade på en utvecklingstakt och förändringanda i barnpsykiatrin som lovar gott. Det är en helt annan diskussion idag än för 6 år sedan.

Det har hänt en hel del under de senaste åren. Jag kan minnas en mängd andra diskussioner och möten för 5-10 år sedan som var så nedslående för det kändes som så lång uppförsbacke innan vi skulle få fart på utvecklingen. Nu rör det sig framåt även om takten måste bli mycket högre.

Jo jag känner en stor otålighet över att det går så långsamt. För vi har så stora utmaningar i dagens samhälle att vi inte har tid att vänta och se om det blir bättre. Vi måste hitta nya och mycket effektivare arbetssätt vara sig det handlar om utvecklingsarbete eller vanlig rutinvård. Vi måste se till att använda alla medarbetare bättre. Det är faktiskt fräckt att vi har ett system där det inte är tydligt att vi kan ge mer vård och stöd trots fler anställda. Det är fräckt mot alla medarbetare att vi har system och organisationer som äter upp vår tid till aktiviteter som inte kommer patienter och klienter till del. Vi är tex fler läkare än någonsin men alla är tröttare än någonsin trots att vi inte producerar så mycket mer vård sammantaget. Då är det ju något som är fel.

Så det är bra att larmrapporterna svider lite i skinnet. Vi måste känna att det inte är något att vänta på utan att alla tar sitt ansvar direkt idag och gör vad vi kan för att möta Sveriges alla utmaningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.