Tack till Hägglund

MILTON O HÄGGLUND

När jag såg Göran Hägglund på TV i kväll och hörde hans känslosamma adjö tänkte jag på när jag första gången mötte honom 2006 då Anders Milton lämnade över vår utredning, Ambition och Ansvar  SOU 2006:100. Ovanstående bild är från överlämnandet. Ja riktigt första gången var det ju inte eftersom vi i panik fick springa dit ett par veckor tidigare och överlämna delbetänkandet om rättspsykiatrin. Några lådor med böcker hade råkat levereras till Socialdepartementet för tidigt. Vi skulle egentligen lämnat detta delbetänkande samtidigt som slutbetänkandet. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag fick rusa ut och köpa svart kavaj och byxor. Kunde ju inte gå till departementet i säckiga skrivarbyxor (vi var i slutskedet och skulle strax lämna stora betänkandet till tryck). Göran Hägglund klämde in ett möte då jag och Anders Milton fick berätta vad vi tänkte om rättspsykiatrin.

Åter till Hägglund som Socialminister. Vi var lite oroliga för att den nya regeringen inte skulle vilja ta Psykiatrisamordningens förslag och göra den satsning vi föreslog eftersom  Milton från början tillsattses av den Socialdemokratiska regeringen. Men redan vid överlämnandet sa han att han tänkte ta psykiatrisatsningen vidare. Så blev det också. 2007 avsattes pengar och sedan fortsatta det med lite olika inriktning men faktum är att vi haft en 8 årig satsning med förra regeringen. Psykisk ohälsa och samhällets insatser för att möta behoven har varit en prioriterad fråga. Psykisk ohälsa kom med i regeringsförklaringen och varit en av de frågor Hägglund tagit upp då han haft dialog med landstingen. Under de år då Hägglund ledde socialdepartementet har faktiskt frågorna kommit högre upp på agendan än tidigare. Sedan tror jag att vi är helt eniga om att det inte hänt tillräckligt och att det är mycket som återstår.

Igår var jag med på KD:s kommun och landstingsdagar i Örebro. Var inbjuden att delta i ett seminarium om skolan med temat ” En skola som motiverar och förstärker det positiva”. Jag pratade förstås psykisk hälsa och skolresultat. Stort intresse för tidiga insatser för barn och ungas psykiska hälsa. Träffade många KD politiker som stöder vårt arbete på nationellt och i kommuner och landsting. Däremot träffade jag inte Hägglund.

avslutningskonferensen  hade vi med  Göran Hägglund på Film. Jag visade en snutt där han framtidsspanar innan Gabriel Wikström talade (kommer som punkt nr 10). Wikström sa i sitt tal att den nuvarande regeringen kommer att fortsätta satningar på psykisk hälsa. Han tackade också Göran Hägglund för det han gjort inom området. Det vill jag också göra.

Stort Tack Göran Hägglund.

Minister Hägglund och SKLs förste vice ordförande Lennart Gabrielsson på scenen

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.