Sociala barn och ungdomsvården

Idag hade Socialminister Åsa Regner och samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvården Cecilia Grefve kallat till en nationell hearing om socialtjänstens förutsättningar. Läs mer om och se de bilder som presenterades på hearingen.
Det var mycket folk som deltog; SKL, flera fackförbund, representanter från myndigheter och utvalda kommuner. Det blev en bra dag och många kloka saker sades. Bilden som växte fram visar både på kris och framgång. Det finns socialtjänster som upplever att de har en rimlig arbetssituation men det finns också exempel på brister och arbetsplatser i kris.
Vi måste kunna hålla båda de bilderna i huvudet och ta vara på de goda exemplen och sprida dem. Samtidigt behövs en hel del krafttag och ett samlat grepp från regeringen efterlystes av många.
På SKL har många arbetat med en handlingsplan som rymmer olika förslag. På hemsidan kan ni läsa om 50 konkreta förslag för att stärka skyddet för barn och unga.

Det viktigaste just nu är att det inte bara blir kloka ord utan att vi sätter fart och gör det vi kan var och en. Jag funderar på om vi kan bistå med en webbaserad introduktion för nya i arbetet och med modell för handledning även i små kommuner eller i lägen med personalbrist. Jag har under alla åren med modellområden och Psynk hört om nya socialsekreterares utsatta situation och då särskilt kring komplicerade fall där det ofta finns med inslag av psykisk ohälsa hos barn eller familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.