Pröva inte!

SvD 13 april15

Artikel idag i Svenska Dagbladet om att ett ökat antal unga får psykos efter användning av droger. Hörde vid middagsbordet att mina söner är övertygade om att det aldrig varit så lätt att få tag på droger i Uppsala som nu. Att alla vet var man kan köpa och att många gör det för att testa.

Som gammal psykosdoktor säger jag bara: Gör inte det. Testa inte. Ingen vet i förväg vad man tål. Maria i artikeln beskriver att det inte var skrämmande att ha en psykos.  jag önskar att alla ungdomar förstod att de måste vara rädda om hjärnan.

Jag önskar också att vi var riktigt bra på att regitrera i kvalitetsregitret för psykosvård när vi träffar en nyinsjuknad person i vården. Då skulle vi även ha statistik på hur det går för dessa patienter. Då kunde vi använda det för att förbättra vården.

1 thought on “Pröva inte!

  1. Björn Wickström

    Innan man provar en drog har man egentligen bara en fråga, nämligen: Hur känns det?
    Efter att man provat finns det massor av frågor: Var det här bra?, Vill jag prova en gång till? Hur ofta kan man prova? Är det farligt? Mår jag konstigt nu för att jag provade? osv. i nästan oändlighet.
    Det handlar egentligen alltså om hur många frågor man vill ha i sin tillvaro.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.