Behov av att se resultat

Det är mycket som händer just nu. Jag gissar att det är vårterminsavslutningshetsen som satt in. Ni vet: allt ska bli klart till semestern. Själv har jag gjort en offensiv i trädgården i helgen. Skrapat och målat den vita urnan som jag ärvt efter faster Elsa och farbror David. David har gjutit den själv. Han var gjutare på SJ och hade gjort hundratals sådana där urnor som fanns utplacerade på alla stationer runt om i landet. Den är jättetung och behövde lyftas upp lite så familjen fick assistera. Jag undrar hur de flyttade de här urnorna på Davids tid. Han hade ju inga truckar osv. Kanske var det därför de gjorde dem just av cement. Att ingen skulle kunna ta dem med sig.

Vi (Maria, Karin, Agneta och jag) var i Kronoberg torsd-fred förra veckan. Fick jobba tillsammans med chefer från alla kommuner och landstinget. Det var så spännande och lärorikt. Det ingår som en del i det jobb vi gör med Kronoberg kring BUP. En välfungerande BUP förutsätter att det finns bra socialtjänst och skola att samspela med. Det var därför vi fick vara med och diskutera gemensamma lösningar för barn och unga i risk att behöva placeras av socialtjänsten eller behöva heldygnsvård i psykiatrin. Verkligheten i Kronoberg visar verkligen på hur svårt det är för små kommuner att klara sina uppdrag och hur olika det är för till exempel Växjö och Lessebo – en stor kommun som är elva gånger större än den lilla. Dessutom har Lessebo tagit emot många fler nyanlända per invånare jämfört med Kronoberg i stort. Ja det är fullt av utmaningar. Att hitta lösningar över kommungränser för socialjour, team för hemmaplanslösningar, stöd till placerade barn, tidiga insatser i skolan mm blir en lovande lösning. Jag hoppas Kronoberg vågar pröva nya och kanske lite okonventionella lösningar.

Vi jobbar också vidare med stöd till kommuner kring sociala investeringar. Det är mycket spännande och många är helt med på synvändan det vill säga att se insatser till barn och unga som en investering inte som en kostnad. Men om vi ska få tankarna omsatta i praktiken måste det till konkreta lösningar på vad man gör, hur det följs upp, resultaten konstateras och det går att se att insatsen gett ett tydligt mervärde även ekonomiskt. Jag tror inte det går att få till detta i större skala om vi inte kan följa positiva resultat och minskade kostnader. Jag vet att det finns de som tycker att vi krånglar till allt med våra krav på mätningar. Men jag är helt säker på att detta inte kommer att lyckas om vi bara säger att vi vet att det är lönsamt med tidiga insatser genom att räkna ut hypotetiska vinster. Till sist måste allt visas i verkligheten.

Ja det är mycket av det som pågår inom Uppdrag psykisk hälsa som det är svårt att säker veta resultaten av. Därför är det så skönt med en tydlig vitmålad kruka utanför köksfönstret. Ett konkret resultat!

1 thought on “Behov av att se resultat

 1. Tedestrand

  Konkret är ordet. Hur vi snärjt in oss i Freuds omöjliga ”samtalside” för komplicerade problem är en gåta.

  Konkret har aldrig människan löst ett komplicerat problem utan en visuell överblick av det som ska förstås och lösas på något sätt. Det måste dessutom vara möjligt att lära ut på ett relativt enkelt sätt till den eller de som ska förstå och hantera problemet.

  Vad är det som gör att vi biter oss fast i denna extrema kontraproduktivitet? Jag tror att svaret är enkelt. Ingen kan helt enkelt tro att det är möjligt att skapa en visuell överblick inom livsproblematikens område. Vad ska annars vsra förklaringen till detta kollektiva feltänk. Lösningen finns – blindheten och ointresset verkar totalt bland dev”präglade och lefande inom branschen” trots övertygande argumentation och även vetenskaplig enkel fakta. Läs igenom webbsidan. Var öppen och nyfiken. Både svarvovh resultat är mycket tydliga.

  Anders Tedestrand
  Grundare och VD

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.