Det finns hopp, våga sök hjälp

Självskadevården kan bli mycket bättre slår SBU fast i sin rapport.  Det handlar om förbättrat bemötande allmänt, behov av kunnig personal som gör rätt när tvång måste användas, en inställning i samhället som gör att ungdomar vågar berätta och möjligheter att få möta en vuxen som lyssnar och att vi ser till att det finns en kedja av insatser som gör att ingen kan ramla mellan stolarna.

SBU har också tittat på två skolprogram som kan antas ha effekt på självskadebeteende och självmord genom att vara förebyggande så att de minskar risken för negativ utveckling som senare kan leda till självskadebeteende eller självmord.

Frågan uppmärksammades igår i media och flera av de som aktivt jobbar i självskadeprojektet deltog. Tyvärr fick de inte så mycket utrymme att tala om alla positiva aktiviteter som pågår. De gjorde jättebra beskrivningar av problematiken men som så ofta hann inte reportern belysa möjliga åtgärder för att förbättra. Jag tror att det är viktigt att även den positiva utvecklingen lyfts fram för att ge hopp och ge människor som mår dåligt mod att våga söka hjälp. Läs mer på självskadeprojektets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.