Vilket engagemang!

Det är tröstande att se att det är så många som reagerar på flyktingarnas situation och det är glädjande att se resultaten av människors engagemang. Att se att vi vågar tro att vi kan göra något. Vi har mött engagemangetr de senaste dagarna:

För några veckor sedan när vi höll på med utvecklingsarbete kring sociala investeringar och hjälp till nyanlända som varit med om traumamed stötte vi på frågan om platser för ensamkommande. Vi hittade information om folkhögskolor som är HVB och tar emot ensamkommande. Efter diskussioner med Östergötland som varit tidiga med detta och Skåne som också har erfarenheter och delar med sig kring detta på en hemsida ville vi veta hur många fler som skulle kunna få chansen.

Vi hittade information om att det finns 101 folkhögskolor som har internat och bestämde oss för att kontakta dem. Jag skrev ett mail och mina medarbetare satte igång att ringa häromdagen. Vilken rolig upplevelse! Jag tror ingen av oss tidigare varit med om ett så positivt gensvar. Det spratt till i min mail och spontana svar kom. Leende medarbetare har kommit i en strid ström och berättat om mycket engagerade rektorer och chefer som vare sig de har platser eller ej uttrycker sin glädje över att bli uppringda. Många beskriver fantastiska jobb som pågår med internatelever men också i samarbete med kommuner och andra boenden.

Jag har verkligen blivit övertygad om att folkhögskolornas koncept är en jättebra tillgång i integrationsprocessen. Ja i stöd till mänsklig utveckling för alla. Det verkar som trycket på folkhögskolor med internat är större nu än tidigare år. Flera förklarar att den allmänna bostadsbristen gör att fler ungdomar är intresserade av internat.

Vi har också fått bekräftat att det finns några saker som borde lösas för att folkhögskolorna i än högre utsträckning skulle kunna hjälpa till. Det är att regeringen snabbt kommer med den regeländring som skulle tillåta stödboende och att folkhögskolorna får ge initial språkundervisning. Det känns ju som enkla förändringar men behovet har påtalats i flera år utan att det hänt något så nu är det hög tid.

Hur många fler platser skulle kunna ordnas på folkhögskolorna då? Jag vet inte än. Vi är mitt uppe i uppgiftsinsamlingen men som så ofta kommer svaret bli att det ser olika ut. Men jag är hoppfull och tror att det här är en klok ide både på kort och lång sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.