En otålig hetsbulle

Ja, jag vet att jag är en hetsbulle. Vissa saker blir faktiskt sämre av att vänta och nu håller jag på att bli galen av den långsamhet som präglar så mycket av det som borde ske i Sverige kring nyanlända och flyktingar. Jag förstår inte vad vi väntar på. Jag håller med Lena Melin i Expressen som önskar sig ett skarpt brandtal av Stefan Löven och förstår Fredrik Virtanens otålighet.

Jag förstår att vissa frågor är svåra och kräver att hela EU är med men det finns mycket som vi kan göra själva. Självklart kan Sverige ta emot många fler flyktingar än vi gör idag. Om vi ser till att lägga manken till, jobbar hårt och är smarta behöver inte ett större antal nyanlända än idag bli ens så stora ”besvärligheter” som vi har idag. Det finns en mängd praktiska frågor som har varit aktuella i flera år kring nyanlända och asylsökande i stort liksom kring ensamkommande. Ja i början var det bara små problem men för varje månad och med växande antal människor blir förstås problemen mer märkbara. Det kan vem som helst räkna ut. Det är det vi alltid menar när vi säger att det är bättre med tidiga insatser.
Varför händer det inget då? Vi bara pratar om frågorna, möjligen inventerar man behov och hittar vissa åtgärder men sedan är det ingen som förmår trycka på startknappen och börja jobba. De flesta frågorna är nämligen inte svåra utan bara jobbiga. Det är regelverk och lagparagrafer som måste ändras. Det är tjänstemän som måste bli fler och processer som måste snabbas upp. Vi måste gå ihop, organisera oss smart över huvudmannagränser och med frivilligsektorn. Någon måste ta på sig att koordinera, följa upp och ligga på.
Om alla bara väntar på varandra händer mycket lite. Positivt är det medborgerliga stöd som finns idag med det stora engagemanget från privatpersoner och den gemensamma viljan kan flytta berg. Det är slöseri att goda initiativ ska behöva stångas med seg byråkrati. Regeringen och alla myndigheter bör omedelbart växla upp. Några exempel:

 • Morgan Johansson måste snabbt förverkliga sitt löfte om nya regelverk för ensamkommande. Se till att stödboende blir en tillåten form. Om lag tar tid ordna någon sorts dispens.
 • Utbildningsdepartementet bör se till att hindrande regler kring språkundervisning omedelbart lättas upp. Att universitet och högskolor kan hjälpa högutbildade att validera och komplettera sina utbildningar.
 • Socialdepartementet bör säga ja till en nationell utveckling för att möta psykisk ohälsa tidigt.
 • Socialstyrelsen bör se till att snabbt som ögat få ner handläggningstiderna för vårdpersonal som behöver legitimation.
 • Stefan Löven och alla andra ministrar. Säg inte att det ska bli mer resurser till kommunerna utan se samtidigt till att undanröja alla hinder som ni fått beskrivna. Se till att kommunerna får både pengar och verktyg för att ta emot, ordna boenden, skolgång och arbete.
 • I kommuner och landsting kan många göra mer för att jobba smartare ihop och för att ta ett solidariskt ansvar. Som politiker, tjänsteman, chef och medarbetare har vi ansvar att varje dag göra vårt bästa. Att skylla på att andra inte jobbar tillräckligt hårt räcker inte. Var och en av oss har ett jättestort ansvar.

Jag är övertygad om att vi kan. Jag är bara otålig över att vi skyndar så långsamt. Det finns trösterikt nog många bra exempel på rörelse. Titta här på samhället som bjuder in sina nyanlända till fotboll och bakning. Och vi har samlat in en massa exempel på hur man gör för att förbättra psykisk hälsa på olika håll i Sverige. Vi vill få stödja ett brett införande:

 

Hälsoskola

1 thought on “En otålig hetsbulle…

 1. Susanne Rolfner Suvanto

  Du kanske är en hetvägg:-), det är gott! Jag håller med dig trots min strikta person☺️ Men det var faktiskt så att vid Tsunamin så kallades hela riksdagen in och Socialutskottet beredde frågan om att öppna PKU registret på nolltid för att underlätta identifiering. Så du har argument att det går. Det är krisläge nu så det är bara att ta sig an det basala. Stöd den kraft och kompetens som finns hos de som kommer. Det är ett bra sätt att kanalisera sin smärta. Att få göra något- fixa till ruckel så att man kan bo, fixa alla församlingshus som förfaller ge redskap till de som är vårdutbildade så kan man hjälpa varandra. Igår föreläste jag i Växjö där alla som deltog samlade in pengar. När jag kom med Malmötåget stod där sida vid sida i gula västar, unga med handskrivna skyltar, polisen, socialtjänsten, Frälsningsarmén och Röda Korset. Precis just nu behövs inte så många processer bara god organisering kanske något för civilförsvaret eller motsvarande 😀

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.