En ökning i budgeten

Nå blir det något fortsatt jobb för er kring psykisk hälsa på SKL? Blir det någon överenskommelse med Socialdepartementet? Kommer det pengar för psykiatrisatsningar till landstingen och för stöd till barn och unga med psykisk ohälsa i kommunerna?
Jag får frågor varje dag just nu och svaret är att vi hoppas och tror att det blir en överenskommelse med SKL. Att det jobb vi gjort i Uppdrag Psykisk Hälsa och i de tidigare arbetena varit så bra att vi får förnyat förtroende.
Av budgeten som kom 21 september framgick i alla fall tydligt att regeringen avsätter ordentligt med pengar till satsningar på psykiska hälsa. Själva psykiatrisatsningen under utgiftspost 1:8 har ökats till drygt 1 miljard i och med satsningarna på ungdomsmottagningar. Dessutom finns flera satsningar som måste antas även psykisk ohälsa som satsningar på kvinnors hälsa i primärvården, professionsmiljarden, sociala barn och ungdomsvården, kompetenssatsning på äldre och sist men inte minst satsning på elevhälsan.
Däremot har vi ännu inte klart om hur pengarna kommer att fördelas men klart är att det kommer fördelas pengar till kommuner och landsting. Vi hoppas på en överenskommelse med SKL så att vi kan fortsätta stödja utvecklingsarbetet men vi vet ingenting än. Förhandlingar om detaljer har inte startat än.
Men det är mycket kvar av det här året och just nu fokuserar vi på att stödja genomförandet av årets prestationer, göra klart jobb vi inlett det här året och förpacka allt material bättre och framför allt sprida.
Idag är vi ett helt gäng, Mikael, Viveka, Nils och jag, i fick Härnösand och pratar samverkan och SIP med flera hundra från alla kommuner och landstinget. Stort engagemang och många som vill hitta ännu bättre former för samverkan. Mikael kör liknelsen med att samverkan är som förälskelse och äktenskap som man måste vårda. Jag retas med Mikael för att jag inte fick sova hos honom i går kväll när det visade sig att jag inte hade något rum på Folkhögskolan när jag kom fram vid 22 tiden (jag hade glömt att beställa rum men det ordnade sig genom att jag gick ned på stan och hittade ett hotell). Det lättar alltid upp stämningen när man är två på scenen och kan skoja med varandra. Vi börjar bli riktigt bra på det nu.
Mårten Jansson från NSPH är också med så det känns verkligen som ett helhetsgrepp.
I morgon kommer ett nytt gäng några hundra till och vi kör samma dag i repris. En riktig storsatsning i Västernorrland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.