Psykiatritoppmöte

Det danska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik anordnar idag det första gemensamma psykiatritoppmötet i Köpenhamn. Bakgrunden är att allt fler människor insjuknar i psykiska sjukdomar och att psykisk ohälsa är en av de stora utmaningarna i Norden. Budskapet från alla talare var att alla nordiska länder nu måste fokusera på att samarbeta kring bättre insatser för att behandla och förebygga psykiska sjukdomar.

Temat var avstigmatisering och princessan Mary inledde dagen med att vem som helst av oss kan drabbas av psykiska sjukdomar även om vi inte tror det. Att samhället har en stor utmaning inte bara när det gäller se till att det finns bra behandling och stöd utan också att förändra attityder och inställning. Fördomar och stigmatisering måste motverkas. Den här dagen innebär en enastående chans att utbyta erfarenheter och kraftsamla.

Danmarks socialminister, Karen Elleman lyfte det nordiska samarbetet och våra möjligheter att vara förebild. Alla måste bidra för att klara inkludering och minskad stigmatisering och hon betonad vikten av att fortsätta arbetet för de svårast sjuka.

Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie lyfter att vi behöver arbeta förebyggande. Att förskola skola och bra kompetens hos personalen viktiga. Han betonar oxå att vi måste göra något åt den största ojämlikheten i hälsa som vi har idag det vill säga att personer med psykisk sjukdom har 20 år kortare medellivslängd.

Poul Nyrup Rasmussen, tidigare dansk statsminister, uppmanade alla deltagarna på toppmötet att starta en kulturrevolution. Han menade att för att avstigmatisera psykisk sjukdom räcker det inte med utbildnings- och informationskampanjer. Det som verkligen krävs är ekonomiska resurser till psykiatrin och till det förebyggande arbetet, anser han.

– Om finansministrarna börjar ta höjd för det förebyggande arbetet inom psykiatrin – då blir det revolution, sa Poul Nyrup Rasmusson.

Bo Könberg avslutade dagen och hoppades på att detta var början på något viktigt. Han lämnade föra året en rapport där han pekade ut psykiatrin som ett av de områden norden borde sammarbeta kring. Det var han som föreslog ett årligt nordiskt psykiatritoppmöte och vi har nu upplevt det första.

Självklart undrar jag som alltid om sådana här möten verkligen gör skillnad? Det roliga idag var att det kändes som en massiv uppställning kring frågan, att insikten om nödvändigheten av aktion var större än någonsin. Vi får se. jag går hem lite hoppfullare i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.