Nyanländas psykiska hälsa

Hurra nu är vi igång med arbetet!
Socialdepartementet har beviljat vår ansökan angående förstudien om psykisk hälsa hos nyanlända och migranter – tre miljoner under 2015. Jag är mycket glad över regeringens beslut eftersom en stor mängd människor har stora behov vilket kräver nya, smarta, effektiva lösningar.
Vi kommer tillsammans med Landstinget i Värmland i en pilot arbeta med att förstärka generella och tidiga insatser för att spara specialistinsatserna till de allvarliga tillstånden. Det är en förstudie som kommer ske med rasande fart nu under vintern.

Arbetet kommer att ske på tre nivåer:

 1. Hälsoundersökningar till alla
 2. Hälsoskola de som behöver och
 3. Kris och traumavård

Tidiga insatser inom hälso- och sjukvård behövs både för att avlasta specialistverksamheter och göra svenskundervisning och skola meningsfull. Psykisk hälsa är en nyckelfaktor för etableringen i Sverige – man måste må skapligt bra för att klara språkundervisning, skola och arbete.
Läs mer om arbetet på vår webbplats där publicerar vi också resultat längs vägen. Vi vill också samla in alla goda exempel, bra pågående arbete och smarta idéer. Vi vet att mycket pågår men att vi måste se till att vi kan göra dessa bra saker i mycket större skala. Så hör av er med tips.

4 thoughts on “Nyanländas psykiska hälsa

  1. iwie1 Inläggets författare

   Vi kommer fortsätta jobba för att insatserna i vård och omsorg ska bli bättre generellt. Alla tjänar på att vi erbjuder tidiga insatser eftersom resurserna räcker bättre då. Samtidigt måste vi verkligen lyfta situationen för dem som har en allvarlig sjukdom och behöver mycket hjälp. Jag tror vi ksn klara alla utmaningarna på samma gång. Vi behöver inte och ska inte släppa de långsiktiga strategierna för att vi behöver göra en del akuta insatser.

   Svara
 1. majgr

  Här i Uppsala får projektet Hjärnkoll läggas ner. Även på riksnivå stryps resurserna. Likaså får den gamla anrika föreningen Lindormen mindre anslag. Vi är inte så där jätteglada av att höra att så mycket resurser ska läggas på ”nyanlända”.

  Den psykiska ohälsan i de befintliga nätverken blir inte mindre fast resurserna dras in. Istället blir isolering ett stort problem och isolering leder till ökad ohälsa.

  Flyktingfrågan får inte bli så viktig att allt annat tycks minska i betydelse. Här har vi jobbat i vårt anletes svett bara för att få som tack att de statliga medlen ska styras över till ”nyanlända”. Det är både hårt och kallt mot de som har slitit för att sprida kunskap om psykisk ohälsa, något som drabbar 25 procent av den redan existerande befolkningen.

  Kan meddela att alla är lika upprörda över den arrogans och lättvindighet man hanterar våra gemensamma pengar. Ingen blir lyckligare av det här förutom då den handplockade personalstyrkan som ska bjuda på det bästa av det mesta till människor som aldrig bidragit med ett handtag till vårt gemensamma samhällskontrakt.

  Svara
 2. Maj Grandmo (@Krumanse)

  Här i Uppsala liksom på riksnivå mister Hjärnkoll sina statliga anslag. De som har jobbat med Hjärnkoll har slitit i sitt anletes svett för att få det hela att fungera. Och lyckats. Att nu se att resurser styrs om för att hjälpa/behandla ”nytillkomna” känns som ett slag i ansiktet.

  Även den gamla anrika föreningen Lindormen får minskade anslag. De människor som har detta som en mötesplats kommer att isoleras i sina lägenheter i högre omfattning. Isolering leder till ökad ohälsa.

  Vi finner de nya prioriteringarna som ett stort svek och det hela luktar hyckleri lång väg. För vem bryr man sig egentligen om?

  Och skriv nu inga plattityder om att ”ställa grupp mot grupp”. Det är ju precis det ni gör.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.