Jämlik hälsa

Två dagar i London med Kommissionen för jämlik hälsa. Spännande att få träffa Sir Michel Marmot och hans medarbetare som berättade mer i detalj om sitt arbete än jag tidigare hört. Spännande att så intensivt fokusera på jämlik hälsa. Vi diskuterade mycket kring vikten av hälsa? Är det ett av de viktigaste målen för välfärdssamhället. Ja om vi ser att drivet i livet är att barn och unga får bra uppväxtvillkor, överlever länge och mår bra under tiden så är ju det just hälsa. Det är väl det som är samhällets mål att hjälpa så många människor som möjligt att leva länge och gott. Att hälsa, överlevnad och välmående är så ojämnt fördelat och att det finns grupper som hela tiden har ökad risk för ohälsa av olika slag är dåligt för både individer och samhället.
Ja allt det där var vi förstås eniga om. Det svåra är vad vi ska göra åt det. Ska vi höja nivån för alla eller ska vi inrikta oss på att lyfta de grupper som ligger lägst. Lyfta hela kurvan eller göra den mindre brant. Både och sa Marmot som konsekvent vägrade välja när vi frågade vad som var viktigast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.