Folkhögskoleanda

Finns det en speciell folkhögskoleanda? Ja många av de som varit på en folkhögskola som elev eller lärare hävdar det. I varje fall kan vi vara överens om att det finns många fördelar med Folkhögskolor. Deras pedagogik, sammanhang, flexibla möjligheter har hjälpt många människor som inte själva trodde de skulle kunna få någon utbildning att få det.
Idag var vi i Norrköping och hade en träff om folkhögskolornas möjlighet att bidra när det gäller utbildning och integration för nyanlända. Det finns massor av exempel på hur kurser på folkhögskolor kan bli en bra väg in i Sverige. Vi hörde också exempel på skolor som nu är HVB och kan ta emot elever under 18 år även för boende. Men det finns en hel del regeländringar som skulle behövas för att underlätta både vad gäller ersättning och rättigheter att bedriva undervisning.
Summan av dagens möte blev att vi skriver vidare på vårt PM om folkhögskolorna tillsammans med de i Folkhögskolespåret. Vi uppmanar intresseföreningarna att skriva ner vad som är folkhögskolornas styrka och vad de vill bidra med och som tredje steg ser vi vilka beslutsfattare som kan påverkas.
Det var en positiv och uppmuntrande dag. Det finns så många som vill så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.