Att förlora sin etiska kompass

Det var riktigt tungt att gå iväg till Läkarsällskapets tisdagssammankomst för att diskutera etik och korruption efter att ha hört regeringens nya åtgärder kring flyktingar. Men en sak i taget.
Seminariet var anordnat av Lennart Levi som säger att samhällets och vår egen värdegrund påverkar otaliga politiska, juridiska, ekonomiska, medicinska och andra transaktioner och beslut världen över. Beroende på dess innehåll och det sammanhang där den tillämpas kan den främja människors hälsa och välbefinnande – eller vara farlig för liv och hälsa. Han har därför tagit initiativ till ”Poznan Declaration” som föreslår kritiskt/etiskt tänkande i all högre utbildning. Det var ett spännande och lärorikt seminarium som finns filmat och ska bli tillgängligt på Läkaresällskapets hemsida. Trots trevligt seminarium och eftersamtal med ett antal pensionerade läkare kände jag mig sorgsen på vägen hem.
Dagens beslut om förändrad flyktingpolitik känns så fel. Jag kan inte se att vi och då tänker jag på Sverige i stort gjort vårt allra bästa för att kunna ta emot så många som möjligt i landet. Visst vi behöver andrum men det beror på att vi inte tagit situationen på allvar från början, att nödvändiga beslut drar ut på tiden och att inte hela Sverige hjälps åt. Min bild är att vi visst klarar att ta emot ett stort antal nyanlända per år men vi kan inte ha bara några få kommuner som står för hela mottagandet. Vi måste självklart sprida ut ansvaret.
All den medmänsklighet som vi beskrev oss ha i höstas när vi såg bilden på den döda lilla pojken på stranden var är den. Varför är människoliv inte lika mycket värt nu. Sverige kan inte vara så generösa när inte andra är. Den relativa synen på vad som är rätt och fel är en av de faktorer som beskrevs som orsak till korruption på seminariet i kväll. ”Om andra gör fel så har jag också rätt att göra det.”
Många hyllar pragmatism och säger sig vara pragmatiker. Visst det är jättebra om det innebär att man är bra på att praktiskt lösa saker på ett enkelt och ändamålsenligt sätt. Men det finns en stor fara som man hela tiden måste vaka på: ”att ändamålen helgar medlen”, att vi förändrar vår syn på vad som är rätt och fel utefter vad som är praktiskt och lättaste vägen att gå. Risken att vi tappar vår etiska kompass är överhängande.
Jag tycker att dagens beslut inskränker den asylrätt vi tidigare varit så rädda om. Jag är rädd att det här är ett steg mot att vi överger den.
Mitt sätt att hantera detta blir att ägna mig ännu mer åt att hitta bra lösningar för hur vi ska kunna stödja landsting och kommuner att möta nyanländas psykiska hälsa bättre. Vi har börjat arbetet med att samla in goda exempel. Lägg in allt ni känner till i vårt insamlingsverktyg. Följ på webben vad vi gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.