Stor och stark måste vara snäll

12974428_1178939368817043_6353082253741421444_n

Jo det stämmer bra i många olika sammanhang. Precis som Bamse säger den som är mycket stark måste också vara mycket snäll. Det gäller kommuner och landsting/regioner också. Det var en av de budskap som framfördes på gårdagens nationella samling kring den sociala barn och ungdomsvården.

Björn, en politiker från Östersund tryckte på att den stora kommunen självklart har försteg när det gäller att kunna ha hög kompetens kring saker som sker sällan. Har större möjligheter att driva ett kompetent utvecklingsarbete och bör vara den som ser till att bra samarbetsformer utvecklas i ett län. För allas skull medborgarnas, kommunernas och ja landets skull.

I teorin tror jag alla håller med men jag ser att i pressade lägen är det lätt att alla i första hand ser om sitt eget hus. Jag hör och ser tendenser i olika frågor där de stora kommunerna eller regionerna ibland vill dra sig ur nationella samarbeten med hänvisning till att den här utvecklingen klarar vi att göra själva.

Här måste vi hjälpas åt att starkt hålla på principen att vi har ett gemensamt ansvar för hela landet. För att vi ska kunna skapa likvärdig vård och omsorg måste vi alla hjälpas åt. Ur ett forsknings eller utvecklingsperspektiv är Sverige i säg så litet att vi har svårt att få fram tillräckligt många superduktiga människor inom alla de områdens vi vill utveckla. Därför måste vi kraftsamla och se till att skapa smidiga utbyten så att vi skapar en gemensam, tillräckligt stor utvecklingskraft. För det krävs en kritisk massa av kompetenser som jag inte tror vi kan utveckla var för sig.

Inom den sociala barn- och ungdomsvården finns ett antal områden där möjlighet att skapa gemensamma funktioner och myndighetsutövning över kommungränserna behövs. Där måste staten snabbt se till att ändra lagen så att detta inte bara är smart och effektivt utan också lagligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.