Du begränsar dig själv om du tror att du är bättre än du är

 

hockey

Just precis så här tror jag att det är med flera företeelser än Leksands hockeylag. Det gäller i vanliga livet så väl som i utveckling av kommuner och landsting.

När vi började göra PRIO-överenskommelser kring psykisk ohälsa 2012 var det många diskussioner kring var nivåer för godkända prestationer bör sättas. Några hävdade att det inte kunde ligga under den lagstadgade nivån. Jag stred för att vi skulle lägga nivån så att alla fick anstränga sig för att klara dem men att det  skulle vara möjligt för alla att klara. Även om det skulle vara svårt för en del.

Jag är övertygad om att man måste möta människor och verksamheter där de är om det ska vara störst chans för dem att lyckas. Det blir aldrig bra om man gör sig för bra. Det blir ofta för jobbigt att lyckas. Antingen ger man upp direkt och försöker inte ens eller så tar man i allt man orkar och det går bra först men så orkar man inte hela sträckan ut eller misslyckas direkt. Det är oftast inte nyttigt att misslyckas. Även om mycket i vårt samhälle går ut på straff så tror jag att belöning är ett mycket bättre sätt att uppnå positiv förändring.

Därför tror jag att det är oklokt när min arbetsgivare SKL är så mån om att försvara det kommunala självstyret att vi inte vågar se de tillkortakommanden som finns. Vi är ofta snabbt ute och säger att det inte är så illa som det ser ut eller ropar ut ett glatt budskap att snart är vi världsbäst. För den medarbetare, chef eller politiker som står i en pressad situation ute i verkligheten tror jag inte att detta är någon hjälp. Tycker det är mycket bättre när någon frågar ”ärligt hur ligger du till?” och när jag svarar precis som det är säger ”ojdå då har du en del att ta i tu med, vill du ha hjälp”.

Genom att stå för hur läget är, ärligt våga se sin situation och hela den utmaning man har framför sig har man en just chans att göra något åt det. Fram för ärlighet och mod att inte göra oss bättre än vi är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.