Om Samordningsbloggen

Detta är en blogg om arbetet med psykiatrisamordningen – Uppdrag Psykisk Hälsa – på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Ett arbete som leds av Ing-Marie Wieselgren.

Mer information om SKL generella arbete inom psykiatriområdet.

Uppdrag Psykisk Hälsa är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2015. Socialdepartementet finansierar arbetet som har sin organisatoriska placering på SKL. Läs mer på webbplatsen uppdragpsykiskhalsa.se

Vill du veta mer om prestationer.

1 thought on “Om Samordningsbloggen

 1. Per-Ola Larsson

  Det är på tiden att Ni äntligen ser till att Era medlemmar i Stockholms län blir varse att Riksdagen beslöt om en psykiatrireform 1994!
  Era medlemmar inom Stockholms län är mycket ovilliga att tillämpa gällande lag, t ex 2 kap 4, 6 & 7 §§,3 kap 3 §. 5 kap 7 & 8 §§ SoL och 2 b, 3 a, 3 b, 3 f, 8 och 18 a & 18 b §§ HSL. Om landsting och kommuner inom länet ville tillämpa dessa tydliga regler skulle den psykiska hälsan i länet bli mycket bättre.
  Om kommun och landsting lär sig att samverka enligt gällande lag skulle vården förmodligen också bli billigare.
  Om man dessutom ville verka för tillämpningen av Regeringens regler om OSA-anställningar och ansöka om statsanslag för olika projekt som Regeringen ständigt presenterar skulle dem psykiska hälsan väsentligt förbättras. Stockholms kommun och landsting förmår inte ens diarieföra dokument för samverkan eller sådana meddelanden som skall utväxlas enligt 10 – 11 §§ lagen om kommunernas betalningsansvar, än mindre se till att patienterna får individuella vårdplaner. Regeringens skrivelse till Riksdagen 2008/09:185 tycks vara helt okänd i Stockholm.
  Jag har föreslagit bitr socialministern att anordna kurser för ledamöterna i socialnämnder o d om statsmakternas utmärkta regler för psykiatri. Hon har hänvisat mig till SKL. Om Ni är intresserade har jag ett koncept för sådan utbildning. Det är på tiden att 1994 års psykiatrireform äntligen genomförs i Stockholm.
  Regeringens psykiatrisamordnare har ett budskap: Att psykiatri måste få ta tid. Men nog har psykiatrins båda huvudmän haft god tid att ta till sig denna lagstiftning!
  Det tjänar ingenting till att skicka en massa cirkulär till tjänstemännen. De bryr sig inte. De bry sig bara om budget – inte lag. Politikerna måste lära sig vad statsmakterna bestämt så att de kan styra sina tjänstemän enligt lag.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.